9 Haziran 2010 Çarşamba

Türkiye’nin İlk Kadın Fotoğrafçısı Yıldız Moran



YILDIZ MORAN ASAF İLE TANIŞMASINI ANLATIYOR

Ülkemizin ilk eğitimli kadın fotoğraf sanatçılarından olan Yıldız Moran; yurtdışında eğitimi sırası ve sonrasında açtığı sergiler ile tanınır; Cambridge’de açtığı tek bir sergide bir günde 25 fotoğraf satmışken; ülkesinde çok sevilen ve beğenilen fotoğraflarından bir tanesini bile satamamıştır.

Fotoğrafçılıktan yeteri kadar para kazanamadığını görünce, yılbaşı kartları bastırıp satmaya karar verir. Bu kararı aldığı en önemli kararlardan biridir belki de. Çünkü Yıldız Moran, kartları bastırmak için gittiği matbaada hayatını değiştirecek insanla, Özdemir Asaf ile tanışır:

‘’ Yaşamımı sürdürmek için para kazanmam gerekliydi. Yılbaşı kartları yapıp satmak, para kazanmamı sağlayabilir diye düşündüm. Anlaştığım matbaa çok kötü basmıştı kartlarımı. Tam umutsuzluğa düşmüşken, bir arkadaşım Özdemir Asaf’ı önerdi: ‘Hem şairdir, hem de titiz ve güzel baskılar yapar’dedi. İş konuşmak için Özdemir Asaf’ın matbaasına gittim.
Tarihini de verebilirim:
4 Kasım 1954, saat 11:00
Kelimelerle dile getirmek zor. Duygulu, kibar, hiç görülmemiş ve bir daha göremeyeceğim bir insandı. Pırıl pırıl bir zeka, renkli, yepyeni, bambaşka bir dünyaydı o. Olağanüstü bir insandı kısacası…’’

Kaynak: ‘’Türkiye’nin İlk Kadın Fotoğrafçısı Yıldız Moran’’ Ses Dergisi, 25. sayı, 25 Haziran 1983

15 Nisan 1995 de dünyadan ayrılan Yıldız Moran Arun’u ve eşi Özdemir Asaf’ı bugün Aşiyan’da ziyaret etmek isterseniz şu şiir karşılar sizleri:

İkilem
Sevgi ise, sevişeceğiz seninle..
Kavga ise, dövüşeceğiz seninle..
Ölümü de paylaştığımız yaşamda
Ortaklaşa bölüşeceğiz seninle.
Özdemir Asaf

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder